VViP

Monday, March 22, 2010

Anak Angkat..

Mama terpanggil untuk berkomen mengenai baby yg baru dijumpai di kawasan semak berdekatan ngan tempat pembuangan sampah di Ipoh... Ya, sungguh comel baby tu... kenapa la ada juga manusia yg sanggup buang baby secomel, sesuci tu kan... skrg ni dh byk cerita baby yang dibuang tanpa ada belas kasihan, apakah dosa mereka? Kenapakah mereka diperlakukan macam tu.

Selalu juga Mama bersungut ngan kwn2 opis, kenapalah dibuang baby2 tu? Kenapa tak bg je kat org? Kenapa tak letak je kat umah org? Kenapa perlu disumbat ke dalam lubang jamban? Kenapa perlu dicampak kedalam sungai? Kenapa perlu dibuang ke dalam tong sampah? Kebanyakkan baby yg dibuang sebelum tu masih lagi bernyawa? Tega sungguh seorg ibu yg melahirkan buat camtu kat anak yg tak tau apa2?

Mmg Mama geram, nak marah...tp pada siapa??

Baby yg baru dijumpai itu mendapat perhatian ramai... ramai yg memohon utk mengambil dia sebagai anak angkat.. namun, sesiapa yg memohon masih belum tentu dapat baby tersebut utk dijadikan anak angkat kerana perlu mengikut senarai baby yg menunggu utk dijadikan anak angkat dahulu...

Ada tak undang2 Jabatan Kebajikan Masyarakat, sekiranya seseorg yang menjumpai baby yg dibuang, then mohon nak amik sebagai anak angkat baby tersebut. tanpa menunggu senarai?

Harap2 Allah saja yg dpt membalas kekejaman yg terjadi...

4 comments:

Miss Q said...

Impossible. Sebab baby yang dijumpai tu akan jadi kes polis. Siasat itu siasat ini. Sometimes masuk rumah kebajikan. And too bad. kadang2 rumah kebajikan takmau let go any kids/baby dari tempatnya because each child akan dapat RM250 dari government. Lagi ramai kids dalam tempat nya, lagi banyak bole gain money from government.

Sebab kes macam ni la, ramai org dlm waiting list give up and beli baby ikut sindiket. Sindiket bole provide newborn baby tapi rumah-rumah kebajikan susah nak let go newborn baby(sebab hal siasatan apa bagai). Kalau dapat pun budak 3-4-5 tahun.

(Info dari gathering NGO2 ni lahh)

Echa said...

comel baby yang dalam paper tadi tu... baru baru ni.. ada terbaca dalam majalah wanita kalau tak silap.. dia terjumpa sorang baby perempuan kat kawasan rumah dia.. dia terus apply untuk ambil anak angkat.. walaupun kena tunggu.. kena ikut semua prosedur.. tapi sbb dah rezeki dia.. dia dapat juga budak tu...

mamanoa said...

wah~~ adwan da cat uma br..hehehe
lin..i da 3-4x gak la jumper kes JKM bwk bb dkat court sbb bb tu kna buang,so diorg kna maklumkan pd mahkamah, ada skali i terserempak bb tu br dlm 2minggu lahir..i tgk dia mcm haus, tp sgt baik x merengek..pastu i saja tanya org JKM ni..dia mcm haus, u bg susu apa jer..dior ckp susu dutchlady..(mmg terkejut, tp ok lg) pastu diorg bercerita.."pna skali puan susu biasa xder kat kedai..kitorg bg susu strawbery kat bb ni..(dlm hati i mmg sgt nk meletup mengamuk ok..) trus i ckp..jgn memandai bg susu yg bb xboleh mnum bleh x..?kalu dia xder susu panggil jer saya..saya bleh bg..-"tp puan ni bb india?"- so?? xbleh ker kalu bb tu INDIA??haram ke susu saya ni??
trus aku belah sbb sakit ati...

rasa nk nangis pun ader..

after kisah tu i pnah tanyer org JKM mcm-mana cara paling cepat nk amik anak angkat/or anak yg kna buang ni..diorg ckp kalu kiter da ad deal dr awal dgn org yg nk buang..(so selalu² tanya nurse kat labour room kalu ada mak budak xnk anak) mmg ader..laki sy da jumper..
kalu ada..senang la pas bb kuar trus urus kat JKM, kalu tggu senarai mmg lama & procedur pun leceh..

MamaAdwanEncem said...

Miss Q, tula pasal, kadang tak paham gak, kesian budak2 tu... dh ada org nak amik tp ditahan2 lak... nak tunggu..

echa, mmg rezki dia la tu.. n mmg jodoh bb tu ngan parent angkat dia...

mamanoa,kenapa perlu bw gak bb g court? dh la kadg kan makan masa lama.. ape la sengal bb bg minum susu strawberi? tak ke cirit budak tu nnt pastu ada lak sifat perkauman, come on la, dia bb lagi la, kalau kita didik dia jd islam pun tak salah...

ne deal dgn ibu yg nak buang dr spital? kalau kita jumpa la ibu2 tu, pastu kes yg bb dibuang cam si Masya Kurnea, nama baby Ipoh tu camne lak? cian dorg... geram tul kan...